Den som vill skriva en bok bör ha någon att bolla sina manus och idéer med. Det bästa är att ha någon som redan skrivit en bok som bollplank. Det hade barnboksförfattaren Barbro Lindgren när hon skrev.

8855697-astrid-lindgren-monument

Att skriva en egen bok kan bli verklighet för den som verkligen har motivationen och drivet. För att få en bok utgiven kanske det krävs mer än så, att boken faktiskt är läsvärd. Men för att skriva en bok krävs egentligen bara att man vill det och gör det. Vill man öka sina chanser att skriva något som är bra och som så småningom kan bli utgivet kan det vara smart att ta hjälp av någon som skrivit en bok och som kan en del om bokskrivandet. Det gjorde Barbro Lindgren när hon skulle skriva en bok. Och det var inte vem som helst som hon fick goda råd ifrån, utan det var självaste Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren gav skrivtips

I Dagens Nyheter kan man läsa om att författaren Barbro Lindgren vunnit litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne och att det faktiskt var självaste Astrid som lärde henne att skriva. Astrid Lindgren Memorial Award går till organisationer och personer som verkar i Lindgrens anda och första gången priset delades ut var år 2002. I år är det dock första gången då priset går till en svensk författare. Och ännu mer speciellt är det att priset går till en person som faktiskt följt Astrid Lindgrens detaljerade instruktioner om hur man skriver en bok. När Barbro Lindgren skickade in sin debutbok till Astrid Lindgrens förlag fick hon ett långt svar från just Astrid. Brevet var visserligen ganska så kritiskt men också uppmuntrade. Brevet innehöll allt som man behöver veta för att skriva en bra bok. Några av de tips som Astrid gav till Barbro var:

  • Bygg upp en egen liten historia i varje kapitel.
  • Låt läsarna bara få lära känna et fåtal huvudpersoner.
  • Stryk karaktärer som inte tillför något till historian.

Sedan Astrid Lindgren gett Barbro Lindgren skrivråd har Barbro hunnit skriva ett par böcker som blivit väldigt populära. Det är främst inom barnboksgenren som Barbro blivit uppmärksammad.