Sedan den lanserades har e-boken gått en strålande framtid till mötes, mycket tack vare den starka utvecklingen av läsplattor och surfditon. Den mest kända läsplattan torde vara Apples iPad, som ironiskt nog inte är en läsplatta, utan en liten dator som saknar tangentbord. Det går dock att läsa många e-boksformat på en iPad och på andra surfplattor som Samsungs Galaxy Tab.
Alla som någon gång försökt läsa en längre text, det räcker med ett dokument på några sidor, direkt på datorskärmen vet hur snabbt ögonen tröttnar. Det känns inte alls lika behagligt som att läsa texten utskriven på papper. Det här har tidigare varit den tryckta bokens stora fördel framför e-boken. Den tryckta boken har å andra sidan haft nackdelen att vara tung och otymplig, framför allt när många böcker samlas i en bokhylla eller i lådor. E-böcker tar däremot ingen plats, utan nästan hur många som helst kan lagra i samma läsplatta.
Läsplattorna är de optimala verktygen för att läsa e-böcker. Det är en sorts enklare datorer, som inte är utrustade med vanliga datorskärmar, utan istället använder en teknik som kallas e-bläck, och som gör e-boken lika behaglig att läsa som en vanlig bok. Genom att bläddra med fingret direkt på skärmen byter man sida i boken, lika lätt som man vänder sida i en vanlig bok.
Det finns idag ett flertal läsplattor på marknaden, och fler lär tillkomma. Amazon, som säljer skivor och böcker på nätet, har sin egen läsplatta, Kindle, med vilken man kan ladda ned e-böcker direkt från Amazons webbplats. Franska kedjan Fnac har också sin egen läsare, FnacBook. Även elektronikjättar som Sony och Samsung har sina egna läsplattor.